11 tips inför första dagen på jobbet

Traineerna.com på kontoret

Första dagen på nya jobbet är alltid en dag som präglas av mängder av olika intryck och känslor. Det är inte konstigt att känna sig lite nervös och pirrig. Det är dags att lära känna ett helt nytt företag med allt vad det innebär; en ny chef, nya kollegor, nya arbetsuppgifter… Men ta det lugnt – ingen förväntar sig att du ska kunna allt direkt eller komma ihåg allt som sägs. Att vara ny på jobbet är något som alla har varit med om och vet hur det känns.

1. Förbered dig dagen innan

Vad kommer du att behöva under morgondagen – anteckningsbok, penna, vattenflaska? Packa ner allt i en väska kvällen innan så att du slipper stressa och leta efter dina saker tidigt på morgonen.

2. Vad ska du ha på dig?

Att komma i myskläder är ingen direkt höjdare, att överklä sig är ingen toppenidé heller. Under din intervju kanske du fick ett hum om hur personerna på arbetsplatsen klädde sig? Är du osäker – fråga om det finns någon klädkod.

3. Matlåda eller icke matlåda, det är frågan!

Det kan vara skönt att få lite luft efter den första intensiva förmiddagen. Det går alltid att springa iväg till någon närliggande restaurang och köpa något att äta på plats eller ta med till kontoret. 

4. Kom i tid

Att komma i tid ger ett bra första intryck. Planera din resa till jobbet så att du har minst 10 minuter till godo. Skulle något oväntat hända så hör av dig så fort du känner att tiden inte räcker till och meddela att du kommer bli sen.

5. Hälsa ordentligt

Hälsa på de personerna du träffar och introduceras för. Försök även att komma ihåg personernas namn. Ett tips kan vara att upprepa namnet i huvudet eller att säga ”Trevligt att träffas, Namn” efter att ni hälsat.

6. Anteckna smart

Att föra anteckningar under din första tid kan vara bra. Du kommer att få mycket information och det är nästan omöjligt att behålla allt i minnet. 

7. Visa intresse

Visa att du är intresserad av den nya arbetsplatsen och att du vill vara där och lära känna dina nya kollegor.

8. Ställ frågor

Var inte rädd för att fråga. Det är inte konstigt att du som nyanställd har saker du undrar över. Det är bättre att ställa en fråga för mycket än en för lite.

9. Känn in företagskulturen 

Det okej att vara den som inte pratar mest under lunchen eller att inte riktigt veta vad du ska säga. Känn in miljön, företagets kultur och dina nya kollegor.

10. Undvik telefonen

Sätt telefonen på ljudlöst och fokusera på att vara närvarande. Sociala medier, sms och ditt personliga liv kan vänta till senare!

11. Ha en bra dag!

Försök att ha en bra dag och övertänk inte allt för mycket.

Ovanstående tips är något du kan ha med dig i bakhuvudet, men absolut inget du behöver följa till punkt och pricka. Det viktigaste är alltid att du är dig själv och vet att det är okej att vara lite nervös. Glöm inte bort att försöka ha en trevlig dag – det kommer att gå galant!

Tillbaka
TRAINEEPROGRAM

I Sverige erbjuder ca 200 företag traineeprogram.  Programmen innehåller oftast både teori och praktik i syfte att traineen ska lära sig företagets verksamhet från grunden. Men hur ser det ut i verkligheten, bakom kulisserna?

KONTAKT

generation@ffcg.se
+46 8410 600 00

MÖT OSS
D-Dagen, KTH 10 okt -19
ARKAD, Lu 13-14 nov -19
Armada, KTH 19-20 nov -19
Kontaktdagarna, Uu 21 nov -19
LINK, Liu 28 nov -19
FÖLJ TRAINEERNA